• Fri 17/09

  tickets

  LEFFINGELEUREN | BEAK>, Warmduscher, Black Devil Disco Club, The Germans, Nosedrip

  LEFFINGELEUREN
  KRAUT, ELECTRONICA, ROCK

  CONCERTTENT - LEFFINGE

 • Sat 18/09

  tickets

  LEFFINGELEUREN | ABSYNTHE MINDED + Mauro Pawlowski + Mooneye + Ramkot + The Cool Greenhouse

  OP EN TENT
  Pop, Americana, Indie, ...

  CONCERTTENT - LEFFINGE

 • Sun 19/09

  tickets

  LEFFINGELEUREN | SOPHIA + Girls In Hawaii + Nordmann + Niklas Paschburg + HighHi + The Haunted Youth

  LEFFINGELEUREN - OP EN TENT
  Rock, duyster, indie

  CONCERTTENT - LEFFINGE

 • Sun 26/09

  tickets

  LEFFINGELEUREN | GOOSE + AILI + BOLIS PUPUL

  LEFFINGELEUREN - OP EN TENT
  Electronica

  CONCERTTENT - LEFFINGE

 • Fri 01/10

  uitgesteld

  AMERICAN AQUARIUM (us) + Kirby Brown (us)

  AMERICANA, ALT. COUNTRY
  NIEUWE DATUM

  MUZIEKCLUB DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Fri 08/10

  tickets

  STIKSTOF

  TRY-OUT
  HIP HOP, BXL, ZWANGERE GUY

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Thu 28/10

  tickets

  THE MUCKERS (us) + Kookaburra

  Psych meets Glam

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Fri 29/10

  tickets

  ADMIRAL FREEBEE

  CD-VOORSTELLING "THE GARDENER"

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Sun 31/10

  tickets

  THE COLD STARES (us)

  TRES HOMBRES PRESENTS
  HEAVY ROCK, BLUES, ROOTS

  MUZIEKCLUB DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Fri 03/12

  tickets

  BLACK LIPS (us) + support

  GARAGE, FLOWER PUNK, COUNTRY

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Sat 04/12

  tickets

  STEF KAMIL CARLENS

  SINGER-SONGWRITER
  ZITTEND CONCERT

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Sun 05/12

  tickets

  OLD TIME RELIJUN (us) (NIEUWE DATUM)

  Avant-garde garage blues
  Denk Beefheart, Jon Spencer, ...

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Fri 10/12

  tickets

  6DE ZWERVER MUZIEKQUIZ

  70 JAAR POPGESCHIEDENIS PASSEERT DE REVUE

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Fri 17/12

  tickets

  ANA POPOVIC (us) (NIEUWE DATUM)

  Leading Lady van de hedendaagse blues

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Fri 31/12

  uitgesteld

  DYLAN LEBLANC (VERPLAATST | DATUM VOLGT)

  AMERICANA, ROOTS
  SINGER-SONGWRITER

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Fri 31/12

  uitgesteld

  NIKLAS PASCHBURG (de) + Mirek Coutigny (VERPLAATST | DATUM VOLGT)

  NEO-KLASSIEK, PIANO, AMBIENT
  I.S.M. KAAP

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Sun 30/01

  tickets

  STEVE WYNN (us)

  Frontman van The Dream Syndicate
  Rootsrock, Singer-song

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Sun 06/02

  tickets

  NEAL FRANCIS (us)

  New Orleans-funk, soul, groove

  MUZIEKCLUB DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Sat 12/03

  tickets

  MYSTÈRE

  COMEBACK-SHOW
  SKARIBAN PFUNK BIGBAND

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Wed 16/03

  tickets

  BAMBARA (us) + Nuha Ruby Ra (uk)

  Post-punk voor fans van o.a. The Birthday Party
  Mega zotte live band

  MUZIEKCLUB DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Sun 01/05

  MDOU MOCTAR (ne)

  Tuareg desert blues, Psych
  Cd-voorstelling: "Afrique Victime"

  DE GROTE POST - OOSTENDE

 • Sun 15/05

  tickets

  CHRISTOPHER PAUL STELLING (us) (NIEUWE DATUM)

  singer-songwriter
  produced by Ben Harper

  MUZIEKCLUB DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Sat 21/05

  tickets

  CHUCK PROPHET & THE MISSION EXPRESS (us)

  Roots, Americana
  Gekend van Green On Red

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Fri 03/06

  tickets

  GARRETT T. CAPPS (us) + Dj Willie (nieuwe datum)

  COUNTRY, AMERICANA

  MUZIEKCLUB DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Sat 17/09

  tickets

  MEAT PUPPETS (us) (NIEUWE DATUM)

  Cowpunk, Rootsrock, Rock
  Nirvana was fan!

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Fri 28/10

  tickets

  DONAVON FRANKENREITER (us) + support (nieuwe datum)

  SURF, SINGER-SONG, ...

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

Mooie woorden voor MOVOCO & DEER

05/12/2013

Mooie woorden voor MOVOCO & DEER

MOVOCO & DEER kregen van Enola een knappe 7/10 voor hun split-EP 'Floods', ook MotherloveMusic liet zich positief uit over deze EP!

ENOLA

Deer en Movoco, twee bevriende beloftevolle bands uit West-Vlaanderen, bundelden de krachten voor een heuse split-lp -- want vinyl is cool! De eerste band blaast je omver als een geluidsorkaan, bij de tweede lijkt het alsof je verloren loopt tijdens een mistige nacht terwijl een ijzige wind in de huid snijdt.

Deer komt uit het Kortrijkse, maar is nu gevestigd in Gent, en speelt stevige gruizelige noise met duistere klanken. We ontdekten de naam op een affiche samen met Raketkanon in Gent en met "Feed" was het trio meteen in staat om ons een mokerslag te geven. Ook de bijhorende videoclip herbergt een nietsontziende agressie. Movoco komt dan weer uit Nieuwpoort en klinkt wat introverter, maar daarom niet minder luid. Dat bewees de kennismaking met het drietal op het gezellige Swine Flu Festival in Machelen in maart dit jaar.

Dissonant, schreeuwerig en vuil zijn dan ook de eerste woorden die bij je opkomen bij het beluisteren van Deer; een beproeving voor het gehoor. Ook "Rats" barst van nihilistisch riffgeweld. De gitaarlijnen mogen dan wel door merg en been gaan, ze blijven bij momenten hangen. En dat is een pluspunt, want tijdens de eerste luisterbeurt lijkt dit meedogenloos kabaal al gauw iets te veel van hetzelfde.

Oh ja, als u de teksten van "Confusion" duidelijk verstaat, mag u ons een mailtje sturen! Neen, Deer zit duidelijk nog niet over zijn creatief hoogtepunt, voorlopig zullen vooral adepten van de vroege Sonic Youth en Lightning Bolt kunnen likkebaarden. Wie een beetje meer originaliteit zoekt, zal voorlopig nog op zijn honger blijven zitten.

Van hondsbrutale naar ultradonkere songs. Als je de langspeelplaat omdraait, hoor je een band die genoemd is naar het nummer "Movoco Synthaca" van de Belgische newwaveband Nacht Und Nebel. Dat Movoco verzot is op de duistere klanken uit de jaren '80 zal dus niet verbazen. Belangrijke invloeden als Joy Division, The Jesus and Mary Chain en The Cure hoor je overduidelijk in elk nummer.

Maar ook de shoegaze van My Bloody Valentine herken je. In "Dark Quickly" worden de repetitieve trance-achtige passages bruusk onderbroken door felle distortion gitaren. "Dull" is nog meer bedwelmend, onder meer door de bassen die in een band van reverb onderdompeld worden. "Melting Consciousness" -- onze absolute favoriet -- start zeer hevig, lijkt halverwege meer de psychedelische toer op te gaan om ten slotte te eindigen in verzengende noise.

Zowel Deer als Movoco hebben al een strak groepsluid, maar soms is het nog iets te duidelijk waar ze de mosterd haalden. Het lijdt geen twijfel dat deze jonge bands binnen een paar jaar uit hun muzikaal hokje ontsnapt zullen zijn. Voorlopig zijn Deer en Movoco vooral live een ervaring, maar we zijn nu al razend benieuwd naar hun muzikale toekomst.

Ga ze dit jaar nog zien! Deer speelt op 28 november op het Autumns Falls Festival in DNA Brussel samen met Raketkanon. Op 20 december staan beide bands samen met Steak Number Eight, Raketkanon en Miava op Fête d'Hiver in Oostende.

MOTHERLOVEMUSIC

Een split LP is al even erg met uitsterven bedreigd als een deftige Belgische postpunk band. En, zie hier twee voor de prijs van één. Wat, verrassing verrassing, nu juist het concept is van zo’n album. Beiden met hun eigen specifieke identiteit, gebundeld onder het sublieme artwork van de hand van Kim Yasmin Zamani. Enkel en alleen al hiervoor verdient Floods een ereplaats in de kast.

Als eerste is Deer aan de beurt. Do, a deer, a female deer! Jawel, hoewel net iets minder lieflijk dan een hert en vooral met meer venijn in de staart. Met hun brute geweld trappen ze onmiddellijk vijf deuren tegelijk in. Deuren die al opengingen voor het voorprogramma van Holograms of Raketkanon.

Hoeveel geluid twee gitaren en een drumstel kunnen produceren, is soms verbazingwekkend. ‘Feed’ begint met een low-tuned gitaar om dan juist op minuut één over te gaan in een meer gesofisticeerd rifje. Helaas duurt dit maar 15 seconden om dan te exploderen en de verworven rust helemaal te kelderen. Zanger/gitarist Arne Lannoo martelt werkelijk zijn stembanden, het moment waarop je ofwel ook je stem schor roept ofwel zo vlug mogelijk onder een steen wilt wegduiken. Exact hetzelfde geldt voor hun bloeddorstige videoclip.

Het explosieve mengsel woelt onvermoeid verder. ‘Rats’ wordt aan een ijltempo strak afgerammeld. Om dan in schoonheid te eindigen met ‘Confusion’. Een nummer waar Sonic Youth nog jaloers op zou zijn en een intro die gerust op repeat mag blijven staan.

Op de B-kanten staan er vaak verborgen parels en dit is bij deze niet anders. Movoco bestempelt zichzelf als ‘getormenteerd nihilisme’. Zo’n trefwoord zal wel fancy en hip zijn, want ook bijvoorbeeld Jacco Gardner liet zich verleiden door ‘neo-psych, barok pop’. Termen waarmee je kant noch wal raakt. Daarentegen dekt dromerige lo-fi postpunk en shoegaze gedompeld in noise en reverb al veel beter de lading. Of, toch ook weer niet. Het is dat soort muziek die normaal afgespeeld hetzelfde klinkt als achterstevoren. Wat een walging voor de popliefhebbers met zich meebrengt, is een godsgeschenk voor zij die beter weten.

Beginnen doet dit trio met ‘Dark Quickly’. Een lang uitgesponnen nummer waarvan het belang aan een bassist essentieel blijkt. Met duistere, korte noten zorgt Tom Roelens voor een zware basis. Daarbovenop komt nog eens de bezwerende zang en losgeslagen gitaarlijntjes van Jelle Wulleman. Maar drummer Hannes Tamsin weet het evenwicht te bewaren en maakt handig gebruik van ritmewisselingen om zo een energieke werveling te creëren. Wat het pas echt interessant maakt om je lichaam ongecontroleerd te laten meedrijven op de verschillende golven van onze geliefde muziekstroming.

Volgende nummers ‘Dull’ en ‘Melting Consciousness’ zijn volgens hetzelfde principe opgebouwd. Zo afstandelijk en ijzig de nummers op plaat klinken, zo warm en overdonderend ze live gebracht worden. Minutieus getimede chaos die werkelijk een streling voor de trommelvliezen vormt. Op het podium kan je Movoco dan ook het best vergelijken met DIIV. De zanger die heen en weer wiegt en de raarste capriolen met zijn gitaar uithaalt, de bassist die zoals het een echte shoegazer betaamt om, tja, naar zijn schoenen te staren en een drummer die geheel bezweet de laatste krachten uit zijn armen perst om toch maar niet te moeten onder doen voor een gitaar met tientallen geluidseffecten.

Het grote voordeel aan beide bands is natuurlijk dat ze zowat overal spelen en dit voor weinig geld. Double score!! Aanrader van formaat: Fête d’Hiver 20/12 te Oostende.Zie ook: