• Sat 25/01

  uitverkocht

  WILL SAMSON (uk)

  i.h.k.v. Chambres d'O
  electronica, folk, indie

  STEENSEDIJK 281 - OOSTENDE

 • Sun 02/02

  tickets

  NA HAWA DOUMBIA (ma) + CHASE THE NOMAD

  prachtige akoestische Wassoulou-muziek
  Awesome Tapes From Africa

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Sun 09/02

  tickets

  SOPHIA AMMANN PLAYS LEONARD COHEN - EXTRA SHOW

  EERBETOON AAN LEONARD COHEN
  GEKEND VAN ANSATZ DER MACHINE

  SINT-PIETERSKERK - SINT-PIETERS-KAPELLE

 • Sun 09/02

  uitverkocht

  SOPHIA AMMANN PLAYS LEONARD COHEN

  Gekend van Ansatz der Machine
  Eerbetoon aan Leonard Cohen

  SINT-PIETERSKERK - SINT-PIETERS-KAPELLE

 • Fri 21/02

  gratis

  DANNY BLUE & THE OLD SOCKS

  Try-out ihkv Rough Diamonds
  Indie, lofi, garage

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Sat 29/02

  tickets

  TED JASPER (uk) + Gueush + support

  YOUNG BLOODS
  House/Pop/Downtempo

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Wed 04/03

  tickets

  KINGSBOROUGH (us)

  CLASSIC ROCK

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Sat 07/03

  tickets

  BRLRS + Crackups + Pablo & Samba

  Ep Release Show
  Rock 'n Roll, Punk

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Sun 08/03

  tickets

  KING DUDE (us) + Ignatz

  New Wave-Goth, Donkere Folk
  cd-voorstelling

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Fri 13/03

  tickets

  SHHT + Borokov Borokov + Willy Organ + Paard

  Dolle avond vol band met een hoek af!

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Thu 26/03

  tickets

  NIKLAS PASCHBURG (de) + Mirek Coutigny

  neo-klassiek, piano, ambient
  i.s.m. Kaap

  KAAP/ VRIJSTAAT O. - OOSTENDE

 • Fri 27/03

  tickets

  6DE ZWERVER MUZIEKQUIZ

  70 JAAR POPGESCHIEDENIS
  IN MINSTENS EVENVEEL VRAGEN

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Thu 16/04

  tickets

  CLOUD RAT (us) + Leechfeast (sl/nl)

  Grindcore & Doom

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Sat 02/05

  tickets

  OLD TIME RELIJUN (us)

  Avant-garde garage blues
  Denk Beefheart, Jon Spencer, ...

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Thu 14/05

  tickets

  CASSELS (uk) + support

  Narrow Seas
  Punk, postpunk

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Mon 18/05

  tickets

  ANNA BURCH (us) + support

  Indiepop, altrock
  Voor fans van Angel Olsen & Courtney Barnett

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Thu 21/05

  tickets

  BAMBARA (us) + support

  Postpunk
  Eén van onze hoogtepunten van 2018

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Fri 29/05

  tickets

  THE STROPPIES (au)

  Slackerpop
  DIY-superband

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Thu 25/06

  tickets

  ANA POPOVIC (us)

  Leading Ladies van de hedendaagse blues

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Fri 11/09

  tickets

  LEFFINGELEUREN 2020

  ONTDEKKINGSFESTIVAL

  LEFFINGE

 • Sat 12/09

  tickets

  LEFFINGELEUREN 2020

  ONTDEKKINGSFESTIVAL

  LEFFINGE

 • Sun 13/09

  tickets

  LEFFINGELEUREN 2020

  ONTDEKKINGSFESTIVAL

  LEFFINGE

 • Fri 30/10

  tickets

  DONAVON FRANKENREITER (us) + support

  'The Record Player Tour'
  Surf, singer-song, ...

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

duyster. op Leffingeleuren: een vuurrood waakvlammetje tot het licht uitgaat

15/09/2019

duyster. op Leffingeleuren: een vuurrood waakvlammetje tot het licht uitgaat

Leffingeleuren keek het voorbije weekend aan tegen een van de meest succesvolle edities in jaren. Op de fantastische affiche na zat de warme nazomerzon daar mogelijk voor iets tussen, maar net zo lief liet u zich zaterdagavond koud pakken door het duyster.

(Artikel verschenen in Humo en De Morgen - Tekst: Gunter Van Assche - Beeld: Alex Vanhee)

Wereldklasse is tijdloos. Getverdemme! Dat had net zo makkelijk de baseline van duyster. geweest kunnen zijn, in plaats van het wervende ‘tomeloze weemoed en oorverdovende zoetheid’, dachten we zaterdagavond na een wondermooie extra aflevering van duyster. waarin ondergesneeuwde ninetiesrock en nieuwe songs uit de warme marge je toegewaaid kwamen.

Al lieten we ons door die officiële baseline net zo graag bedwelmen in de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Leffinge. Voor de tweede maal had Leffingeleuren daar een extra vijfde podium veil op zaterdag, waar duyster. andermaal mocht herrijzen – excuses voor de flauwe beeldspraak, maar een dag lang bivakkeren in een kerk met zicht op een gekruisigde Messias doet wat met een schamele mens.

Verslavend verdriet

Vijftien jaar lang was het programma van Ayco Duyster en Eppo Janssen een zondags bedevaartsoord voor melancholische zielen op Studio Brussel. In een zeldzaam volgestroomde dorpskerk werd duyster. zaterdag nog eens het vuurrode waakvlammetje van je weekend.

We hadden op voorhand onze bedenkingen over Marissa Nadler, die zich met een Minnie Mouse-achtig stemmetje aanstelde als een all American tuttebelletje. Maar hoewel ze zich in het gesprek met Ayco uitputte in platitudes en schmalzerige smalltalk, grossierde de set in briljante songs.

Zelfs als vliegtuigen een hekel hebben aan gitaren, zoals ze stelde voor een zoveelste stemronde, klonk haar verdriet even peilloos als verslavend. De belichting, de lichte echo en galm in de kerk en het indrukwekkende decor met op de achtergrond een kunstwerk van Zoro Feigl sloegen je meedogenloos in de touwen. Hilarisch dat de sluimerende maandagblues al verschrikkelijk opspeelde tijdens haar set. Ontwaken? Dat hoeft niet meer.

‘You know what’s gonna happen‘, klonk het dan weer bezwerend bij Pinback aan het begin van de middag, tijdens ‘Tripoli’. Even heerlijk voorspelbaar was de rest van de avond. Nee, u zag ons heus geen traditionele traan wegpinken tijdens de set van Marissa Nadler: dat was hooguit collateral damage na een hooikoortsaanval. Al willen we de ontroering niet helemaal uitsluiten. Niet alleen was de heropstanding van duyster. iets wat ons weer nét te diep onder de huid kroop, maar ook de uitgenodigde artiesten en de sublieme muziekselectie van Eppo Janssen speelden in die kaart.

Tussen passie en psychose

Dat Daniel Johnstons ‘True Love Will Find You in the End’ ons midscheeps zou treffen, hadden we dagen op voorhand al kunnen voorspellen. Toonvast was hij nooit, toonaangevend voor duyster. wél. Kurt Cobain droeg zijn T-shirts, Sonic Youth steunde hem, en onder meer Sparklehorse en Gitbox! coverden songs van hem.

Het ging al jaren niet goed met die arme schat. Net om die reden maakte hij vast ook van die fantastisch mooie liedjes. Waggelend en wiebelend door het leven, tussen passie en psychose. Met zijn even mooie als tragische lofzang op de onmogelijke liefde werd je onheilig geraakt in de kerk. De zielenpijn leverde een machtig moment op.

Dat duyster. na anderhalf decennium ophield te bestaan, beroerde kennelijk héél veel luisteraars. Tijdens de wonderlijke reünie van Tomàn kon je haast over de koppen lopen in de kerk. Die schijnbare comeback moest je op het conto schrijven van de organisatie van Leffingeleuren, die de groep – met leden van Raketkanon – opnieuw tot leven wekte. Als een denderende trein raasde de postrockgroep over je ribben, waarbij een scherfvest amper bescherming bood.

Hoogtepunten van de avond? We zijn gestopt met tellen toen onze vingers op waren. Zelfs de vrij generische set van Bill Ryder-Jones, die op piano zijn eerdere topset in Leffinge dunnetjes overdeed, raakte je. ‘And There Is You’ klonk bloedmooi, alsof hij zijn eigen Peter Pan-syndroom leek uit te braken, vol schuldbesef.

En tussendoor was er natuurlijk die van weemoed doordrongen muziekkeuze van Eppo Janssen, die vergleed van Bill Callahan over The Black Heart Procession tot Strand of Oaks. Als we dan toch de sikkeneurige judas moeten uithangen: de laatste aflevering werd een paar jaar geleden geëindigd met ‘Untitled 8 (the Pop Song)’ van Sigur Rós. Moeilijk om bij die tonen niet even vol te schieten bij de gedachte aan een wekelijkse sessie ‘tomeloze weemoed en oorverdovende zoetheid’.

Deze keer bleef de IJslandse groep evenwel uit de mix. Maar op de keper beschouwd deerde dat niet: een in slowcore, lofi, postrock en warme elektronica gedrenkt duyster. klonk alwéér als een meesterlijke set.

Het scheelde maar een haar of duyster. had ‘The Cactus Lounge’ geheten. Nog een geluk dat Jan Hautekiet daar tien jaar geleden een stokje voor stak. Sindsdien is de naam van het zondagavondprogramma op Studio Brussel uitgegroeid tot een waar begrip. Een adjectief zelfs: op Leffingeleuren was iedereen een beetje duyster. Komt goed uit: we vinden meestal ook nooit de schakelaar wanneer ons stamcafé de lichten uitknipt. Duister is alles wat ons bindt.Zie ook: